Az oldalon Cookie-kat használunk!

További információk

ELFOGADOM

Szakmai cikkek

2018-04-08 22:22:17
Nagyot fordult az energiavilág. Olvasom az újságot ma már olyan hajót építettek szolár hajtással ami megkerülte a Földet. Igaz 584 nap alatt. Tény azonban, hogy csak a napenergiát használtak az előre haladásra. Nincs vitorla, egyéb motor. Ugyanaz a hajó Európából - korábbi idejét 4 nappal megjavítva - 22 nap alatt érte le a Karibi térséget. Most Floridába tart.
2018-04-08 22:19:58
1. Kompakt és hordozható egység

Pár műszer funkciót egy egységbe integrálva a PC szkópok sokkal jobban használhatóak, mint a hagyományos műszerek. Amikor laptoppal együtt használjuk őket akkor egy komplett elektromos laboratóriumot hozhatunk - vihetünk egyetlen laptopnagyságú táskában. 
2018-04-08 22:15:07

Költséghatékony autódiagnisztika: modern gépjárművek számítógépes hibakeresése PC-s oszcilloszkóppal


Az elmúlt bő két évtizedben a járműgyártók jelentős fejlesztéseket vittek véghez, melyekkel javították járműveik biztonságát, teljesítményét, megbízhatóságát, üzemanyag felhasználását. Ezek a fejlesztések mind megkövetelték az elektronikus rendszerek minél kiterjedtebb felhasználását a gépjárművekben. Az elektronikai alkatrészek folyamatosan javuló megbízhatósága mellett is előforduló meghibásodások esetén az elektronikus vezérlő egységgel (ECM / ECU) felszerelt autó diagnosztizálása komoly feladat. A gyári felszereléssel rendelkező márkaszervizek általában rendelkeznek az adott gyártmányhoz megfelelő high-tech eszközökkel, amelyek segítik a hiba okának feltárását. Szerencsére a független szervizek, mobil autószerelők számára is van egy költséghatékony, mégis eredményesen használható eszköz, az oszcilloszkóp.

2018-04-08 22:09:56

Ez az anyag azok számára készült, akik még nem kerültek kapcsolatba a non-kontakt, infravörös elven nyugvó hőmérsékletméréssel. Komoly gondot fordítottunk arra, hogy a témát a lehető legtömörebben és legegyszerűbben járjuk körbe. Azok az olvasók, akik alaposabban szeretnének megismerkedni az infravörös hőmérsékletméréssel, tájékozódhatnak a témával foglalkozó szakmai cikkekből. Az anyag a non-kontakt hőmérsékletmérés gyakorlati megközelítésére fókuszál, és az itt felmerülő kérdésekre ad választ.

Ha Ön a későbbiekben tervezi a non-kontakt hőmérsékletmérés alkalmazását, és további kérdése van a témával kapcsolatban, kérem, küldje el az anyag végén található kérdőívet!

2018-04-08 21:58:48
Elektronikai cégek úgy döntöttek, hogy a Bluetooth lesz a jövő adatátviteli szabványa, már ami az otthoni szórakoztató-elektronikai eszközök közötti drótnélküli kapcsolatot illeti. Az új technológia várhatóan 2007-ben debütál, de termékek csak 2008-ban kerülnek a boltok polcaira. 
2018-04-08 21:56:43
A következő kísérlet során elektromos impulzusok sebességét vizsgáltuk, megmérve, hogy mennyi idő alatt ér el egy adott hullám egy 200 méter hosszú vezeték egyik végéről a másikra. Áramkörökben egy kapcsoló elmozdításával azonnali reakciót érzékelhetünk (például felvillan egy led). Az elektromágneses hullám annak ellenére terjed hatalmas sebességgel, hogy maguk az elektronok nála jóval lassabban mozognak. 
A következő mérést PC alapú oszcilloszkóppal végeztük, és amellett, hogy kiderült, mennyi idő alatt tesz meg egy impulzus 200 métert egy koaxiális kábelben, megmutatja a jel csillapodását is.
2018-04-08 21:53:23


Amikor a legprecízebb és legpontosabb adatgyűjtésre van szükség, akkor a ADC 20 és ADC 24 a perfekt megoldás.

24 bit felbontás
Pontosság 0,1 %-ig
8 differenciális bemenet
16 egy egybementű csatorna
Gyors konverziós idő
Ellenőrzés számára digitális kimenet
A zajmentesség biztosítása érdekében galvanikus leválasztás a PC-ről
Adatgyűjtő szoftver a csomagban

2018-04-08 21:46:14
Az alábbiakban az angol fejlesztésű és gyártású PicoScope PC oszcilloszkópokról szeretnék  néhány szó ejteni a teljesség igénye nélkül. Az elnevezés talán első hallásra megtévesztő lehet azok számára, akik már találkoztak hasonló berendezésekkel a korábbiakban. A korábbi fejlesztések általában vagy egy párhuzamos belső busz-t (PCI),  esetleg külső párhuzamos port-ot igényeltek a számítógéphez való kapcsoláshoz. Erre elsősorban azért volt szükség, mert az eszköz által a számítógép felé küldött nagymennyiségű és nagysebességű információ (mérési adatok) csak párhuzamos átvitellel volt továbbítható. Az ezen fajta áviteli módok átviteli kapacitása azonban még mindig alul marad a mai modern, egyszerűen csak USB-nek nevezett univerzális soros interfész átviteli sebességéhez képest, amely több mint  400Mbit/s átviteli sebességre képes. Ez az adat csak a 2.0-ás verzióra igaz, de a fent említett 3000-es sorozat mindegyike ezt használja, emellett támogatja az USB 1.1-et (12 Mbit/s) is. Az USB kapcsolatnak fent említett magas átviteli sebessége mellett az is előnye, hogy PC ezen a port-on keresztül képes tápfeszültséggel ellátni a mérőegységet. Különösen előnyös lehet ez akkor, ha a "civilizációtól" távol, pl. Laptop segítségével szeretnénk rövidebb időtartamú (a Notebook akkumulátor kapacitásától függően), de fontos méréseket egyszerűen elvégezni és dokumentálni. 
A berendezés alapjában véve oszcilloszkóp, de a fejlesztők kihasználva azt a tényt, hogy számítógéppel feldolgozható adatokról van szó, a vezérlő szoftvert úgy alakították ki, hogy az eszköz használható legyen Spektrum Analizátor, Multiméter és Jelgenerátor üzemmódban is.
2018-04-08 21:40:07

A reológia témaköre fontos szerepet játszik  malmokban és sütödékben.

A malom-és sütőiparban az árú átvételnél, a különböző gyártási folyamatoknál és a végterméknél végzett minőség-ellenőrzés az egyre nehezebbé váló verseny közepette  fokozottan középpontba kerül.

2018-04-08 21:36:38

A gyújtás primer áramkörében kezdődik a benzinmotorok gyújtási folyamata, mivel a primer áramkör adja az alapot a szekunder áramkör nagyfeszültségű szikrájához.

A primer áramkör komoly fejlődésen ment keresztül a korábbi mechanikus - kondenzátoros rendszertől a mai motoroknál használt elosztó nélküli, hengerenkénti tekercses gyújtásig. Ezen rendszerek működésének alapja a mágneses indukció jelensége.