Az oldalon Cookie-kat használunk!

További információk

ELFOGADOM

A teljesítménytényezőről

Mi az és hogyan kell megmérni ?

A teljesítménytényező  a mindennapi gyakorlatban kifejezi a ténylegesen felhasznált (hatásos) villamos energia és az áramszolgáltatónál jelentkező látszólagos villamos energia igény arányát. Szűkebb értelemben a teljesítménytényezőt csak az alap frekvenciára vonatkoztatják, erre használjuk a cos φ megjelölést (angolul: DPF: displacement factor), tágabb értelemben a látszólagos teljesítménybe beleszámítják a felharmónikusok és zajok okozta veszteséget is( angolul: power factor). Bizonyos érték (ez áramszolgáltatóként változó) alatt a hatásos energiához képest a megnövekedett  előállítási és szállítási költségei miatt a szolgáltató „bünteti a rossz cos φ-t”.

Az érték 1,0 alá csökkenéséért nagyobb részben az un. reaktív (induktív és kapacitív) terhelések (pl. villamos motorok, transzformátorok és világítási berendezések) felelősek. Hozzájárulnak a tényező romlásához az egyes terhelések (pl. a kapcsolóüzemű tápok) által a hálózatba visszatáplált felharmónikus áramok, melyek frekvenciája a hálózati frekvencia egész számú többszöröse. Mivel az eltérő frekvenciák csak az áramban jelennek meg, a feszültségben nem, ezek az áram felharmónikusok nem használhatók semmire, viszont jelentős károkat okozhatnak a teljesítménytényező csökkentésével és (különösen a páratlan rendűek) a nullavezető túlterhelésével.
Mindezek alapján rendkívül fontos szerepe van egy létesítményben (ipari, vagy kereskedelmi fogyasztóknál) a kW/ kVA arány monitorozásának és a szükséges fejlesztések mielőbbi végrehajtásának.
Mit tehetünk a teljesítménytényező javítása érdekében?
Első lépésként a megfigyelni kívánt mennyiségek folyamatos méréséhez szükséges műszereket kell beszerezni.
A FLUKE rendelkezik az összes eszközzel, ami egy- és háromfázisú rendszerek látszólagos-, hatásos- és meddő (reaktív) teljesítmény- és fogyasztás értékeit, a teljesítménytényezőt és a felharmónikus tartalmat méri és/vagy rögzíti.
Egy adott időtartamra (pl.30 nap) vonatkozó értékek rögzítéséhez kiválóan alkalmas a Fluke 1735  teljesítmény regisztráló.  Ezen kívül  bármely egyszerűbb Fluke hálózatminőség vizsgáló műszerrel is szerezhetünk információkat, melyek alapján meghatározhatjuk a teljesítménytényező növeléséhez és így a költségek csökkentéséhez szükséges lépéseket.

Kérjen ajánlatot ! 


Partneroldal